WK Zuid-Afrika, Dag 4

Bijna niet te geloven, de mensen van Veenseboys/Nederlands team hebben wederom twee maal goud behaald. Dit in de klasses 700 en 580 kilogram klasse. Foto’s en uitgebreider nieuws volgen later deze avond.

700 kg klasse
Vrijdagmorgen de dag na alle medailles in het open club kampioenschap, kan het echte werk gaan beginnen met de landenteams. Als eerste zijn de jongens van de 700 kg klasse aan de beurt.
Met 9 landen in de competitie waaronder toppers als Zwitserland, Ierland, Zweden en Letland is het een zware opgave om mee te strijden voor de medailles.
De eerste tegenstander was Duitsland, die nog wat rommelig ging maar uiteindelijk wel werd gewonnen. Gelijk hierna was Zwitserland aan de beurt. Dit bleek een gelijkwaardige en werd dus ook een gelijkspel, dit was ook mede doordat er ook verschil in de banen was.
Hierna werden de verenigde Staten vrij eenvoudig verslagen en zo ook Ierland, al moest daartegen meer energie gebruikt worden. We hadden nu 2 verliespunten en de volgende tegenstander Zweden had er nog geen. Maar dat veranderde na deze wedstrijd, want deze werd door ons gewonnen. De laatste drie tegenstanders in de poule werden eenvoudig overmeesterd, dit waren Zuid-Afrika, Letland en Italië.
Dus als eerste naar de kruisfinales, samen met Zwitserland, Zweden en Ierland. De halve finales waren Holland -Zweden en Zwitserland – Ierland . In de eerste trek werden wij nog bijna verrast door de Zweden en moest er flink gewerkt worden om ze af te stoppen, maar dat lukte .De tweede trek ging een stuk eenvoudiger.
Dus wederom een finale en wel tegen Zwitserland die net daar voor had afgerekend met Ierland. In de finale ging het hard tegen hard en na een felle strijd ging het eerste punt naar Zwitserland. Na het nodige overleg werd bij ons de wissel ingezet en werd er wat in de opstelling geschoven.
Dit bleek het gewenste effect te hebben, want zowel de tweede als de derde trek werd vol overtuiging gewonnen.
Dus de eindstand was Goud voor Nederland, Zilver voor Zwitserland en Brons voor Ierland. Aansluitend hier op was de prijsuitreiking waar een megagrote wisselbokaal aan ons werd uitgereikt, hier na werd het Wilhelmus ten horen gebracht dat door alle Nederlanders uit volle borst werd meegezongen.

Na al dit 700 kg geweld werd het tijd voor de lichtste klasse, namelijk de 580 kg klasse voor landen teams. 11 landen streden in deze klasse om de eer. Deze klasse word doorgaans gedomineerd door Engeland en Zwitserland, maar dat gingen we deze dag toch even anders doen. Na een goede start tegen zweden die op een verse baan vrij snel kon werden gewonnen, daarna kregen we gelijk al Engeland. Bij ons zat de kracht al gelijk goed in de ploeg, waardoor Engeland geen antwoord kon geven op de spanning in het touw weer 3 punten voor ons. Hierop volgden 3 tegenstanders die ons niet konden afstoppen, Duitsland, verenigde staten en België. Maar toen kwam Zwitserland en dan werd een verhitte strijd. Ze waren net als wij nog ongeslagen. De eerste trek ging naar Zwitserland maar de tweede was beter van onze zijde, dus een gelijkspel. Tegen de Chinezen werd geen energie verspeeld en werd dus eenvoudig gewonnen.
Ierland was het volgende land dat moest worden overmeesterd, dat lukte ook wel door onze eigen tactiek te blijven hanteren veel kracht te blijven leveren waardoor de tegenstanders in grote problemen kwamen en wij dat konden afstraffen. Ook Zuid-Afrika en noord Ierland waren geen probleem en daardoor werden we eerste in de poule. Gevolgd door zweden, Zwitserland en Engeland. Doordat ondertussen de ondergrond al flink wat los getrokken was en er heel wat gaatjes waren ontstaan, kwamen Engeland en zweden zeer sterk op en beloofde het nog spannende finales te worden. Er werd geloot en we werden gekoppeld aan Zwitserland. In de poule nog 1 tegen 1, maar nu bleek na een zware strijd dat we toch iets frisser uit de strijd waren gekomen en beide beurten konden winnen. Dus weer een finale en wel tegen Engeland, die had in een moeilijke strijd tegen zweden deze plek te weten bereiken.
Terwijl we het veld op liepen schreeuwden de Engelsen ploeg genoten tegen elkaar om elkaar goed fel te krijgen en daarnaast liepen wij als nuchtere Hollanders vol concentratie naar het touw. De Engelsen die alleen voor deze klasse de reis naar Zuid-Afrika hadden gemaakt probeerden het flink.
Maar ook zij waren niet op gewassen tegen de hoge spanning en werden in twee spannende beurten naar de tweede plaats gewezen. Wederom goud en een hele dikke beker waar Nederland voor het eerst ingegraveerd kan worden.
Nummer drie werden de Zwitsers en de zweden moesten genoegen nemen met de vierde plek nog even het podium op met opgeheven hoofd. De Nederlandse vlag opgeheven en het Wilhelmus werd met volle trots mee gezongen. Al met al een fantastische dag.

geschreven door: Teunis

Frank

About Frank

....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>