Veenseboys viert 25-jarig bestaan met internationaal toernooi

zaterdag 28 mei 2011 10:01

VEENENDAAL – Ooit begonnen in 1986 een aantal zonen van leden van de touwtrekvereniging De Kooimannen een eigen team om tegengas te gaan bieden aan hun vaders. Deze vereniging ontstond bij het natuurgebied de Rode Haan tussen Veenendaal en Renswoude. De naam werd daarom ook ttv De Rode Haan. Nu 25 jaar verder heeft de club, vanaf 1998 onder de naam Veenseboys, zich ontwikkeld tot een toonaangevende vereniging in Nederland maar ook daarbuiten.

Al vrij vlot (1987) werd de plaatselijke snackbar in Ederveen bereid gevonden om sponsor te worden van ttv Rode Haan. De naam werd hiermee ook omgedoopt tot ttv Trefpunttrekkers. De resultaten waren nou niet om over naar huis te schrijven. Begin negentiger jaren kwam er een ommezwaai, en werd er serieuzer getraind. Midden jaren negentig stopte de sponsoring van de lokale snackbar en werd verder gegaan als ttv Veluwseboys. Nieuwe naam, dezelfde mannen, dezelfde locatie en het bleef een Ederveense Vereniging. Tot dat in 1998 de gemeente Veenendaal aangaf de club te willen inlijven. De Rode Haan werd ingeruild voor een plaats op sportpark De Groene Velden in Veenendaal. Veenseboys werd de nieuwe naam.

,,Sportief gezien is het de laatste tien jaar heel hard gegaan”, kijkt Marien van den Broek terug. ,,Grootste reden daarvan is onze trainer Simon Budding. Hij is een persoon met een handvat. Als je met hem om kan gaan, kun je enorm veel leren. Hij let op de kleinste details. Daarnaast is het ook een heel hechte groep. We hebben alles voor elkaar over.”

Vanaf 2001 werd voor het eerst het EK in de open klasse in de 640 categorie gewonnen. Daarna volgden nog een aantal gouden, zilveren en bronzen medailles. ,,Hoogtepunt was 2010”, weet Van den Broek nog. ,,Zes keer goud op het WK in Pretoria. Zowel als team, als ook als vertegenwoordiger van Nederland, in de 580, 640 en 740 klasse.” De club werd inmiddels ook al voor de derde keer gekroond tot sportploeg van Veenendaal.

De club kent een kleine vijftig leden. ,,Het merendeel is bouwvakker, of verricht soortgelijk werk”, zegt Van den Broek, zelf in de staalbouw werkzaam. ,,Maar we hebben ook een accountant in ons midden. Hoewel er na afloop natuurlijk ruimte is voor een biertje, zijn we er serieus mee bezig. ’s Zomers wordt er drie keer per week getraind. Omdat het om gewichtsklassen gaat, moet vaak een flink aantal kilo’s worden afgevallen. Omdat het zwaartepunt net voor en na de vakantie ligt, valt dat zeker niet mee. Zeker als je geen overgewicht hebt.”

Veense Boys gaat op 3 en 4 juni haar 25-jarig jubileum op De Groene Velden vieren. ,,Op vrijdag en zaterdag komt het grootste gedeelte van de internationale top in actie. Een mooie gelegenheid om voor de toeschouwers te zien dat het echt om topsport gaat, en niet om bier drinken met af en toe een potje touwtrekken daar tussendoor.”

,,Vrijdagavond is er een recreantentoernooi voor teams voor minimaal zes man. Daar kan men zich nog voor opgeven. Verder zijn er springkussens voor de jeugd. Op vrijdag- (piratenzender Dolle Boel) en zaterdagavond (Inhoud Drive-in show) is er ook nog feest, waar iedereen welkom is.”

Bron: Veenendaalse Krant

Frank

About Frank

....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>