Geschiedenis

Rode Haan (1986)

In 1986 werd door een aantal zonen van het plaatselijke touwtrekcluppie “DE KOOIMANNEN”, die woonde rondom het streekgebied de rode haan, touwtrekkers de vereniging “de Rode Haan” opgericht om als tegenhanger te fungeren van de oudere touwtrekkers uit de regio. Er werd deelgenomen aan regionale wedstrijden op braderieën en dergelijke en aan de Alblasserwaard competitie. Nadat eind jaren ’80 de Alblasserwaard competitie overgenomen werd door de NTB gewest West – Zuid Holland / Utrecht werd alles steeds een beetje professioneler. Dat was aan de ene kant goed voor de touwtrekploegen die hogerop wilden komen, maar aan de andere kant vielen er jaar na jaar steeds meer ploegen af die het te fanatiek vonden worden, omdat de oude gezelligheid eronder te lijden had. Maar ja, doe het maar eens voor allemaal goed!

Trefpunttrekkers (1987-1995)

Zo werd het niveau van touwtrekken jaar na jaar omhoog getild zodat wij, toen nog Trefpunttrekkers, in 1990 besloten aan het WK in Slagharen mee te doen. In de Open 640, 680 en 720 kg klasse. Dat we toen dat niveau niet echt konden bijbenen, kon je aan de resultaten aflezen. Een één-na laatste plaats in de poule van de 640 kg klasse, een laatste plaats in de poule van de 680 en een derde plaats in een poule van zes in de 720 kg klasse. Dus iedereen wist weer waar hij stond. Dat dit toernooi een omslag gaf aan onze vereniging werd wel duidelijk, omdat er jongens waren die ook met de zogenaamde top mee wilden strijden. Dus werd er het volgende jaar afgereisd naar Stans in Zwitserland voor het Open EK 1991. De resultaten mochten er zijn. Een plaats bij de laatste acht in de 640 kg klasse en een derde plaats in de poule bij de 680.

Hierna werd deelgenomen in 1992 aan het WK in Ierland waar we in geen één gewichtsklasse de poule uitkwamen.
In 1993 werd er toch vrij onverwacht een podiumplaats behaald in de Open 640 kg klasse op het EK in Minehead in Engeland. Dit resultaat gaf een enorme stimulans aan onze vereniging om er nog een schepje bovenop te doen. Ook in dit jaar werd er voor het eerst voor het nationale team 560 kg klasse getrokken, met als resultaat een negende plaats in een poule van tien.

Dat we het volgende jaar niet naar het WK 1994 in Uppsala in Zweden gingen was niet best. Dit kwam omdat onze “generaal” niet meekon en niemand bij machte was hem te vervangen. En zo kon je zien dat we als vereniging nog in de kinderschoenen stonden.

Veluwse Boys (1995-1998)

In het voorseizoen van het volgende jaar (1995) werden er mooie resultaten gehaald met de dubbel op het Open NK en een mooie 3e plaats op het Internationaal Toernooi 40 jaar ttv Heure. Op het EK in Gexto (Spanje), onder onze toen nieuwe naam Veluwse Boys, werd de 560 kg klasse getrokken voor het land. We konden geen optimale 640 kg klasse ploeg samenstellen, omdat het verboden is om meerdere klassen te trekken in de Open Club competitie alvorens er voor het nationale team wordt getrokken. Er werd een verdienstelijke zesde plaats behaald in de landen 560 kg klasse.

In 1996 werd het WK weer in eigen land georganiseerd, namelijk in Slagharen en konden we weer op volle sterkte aantreden in alle gewichtsklassen. In dit jaar werd er weer een bronzen medaille gewonnen in de Open 640 kg klasse.

1997 was weer een jaar voor de 560 kg klasse en mochten we weer het oranje Vaderland verdedigen. Er werd een nog nooit eerder behaald succes geleverd. Een 5e plaats bij de landen in die klasse op het EK in Jersey!

Veenseboys (1998-heden)

1998

In 1998 werd er een jaar Internationaal touwtrekken overgeslagen; menigeen vond het WK in Rochester in de VS teveel van het goede. In dit jaar ondergingen we door verhuizing een naamsverandering, namelijk ttv Veenseboys.

1999

Met volle moed gingen we 1999 in en bereikten op een Internationaal toernooi 50 jaar Goldscheuer in Duitsland een vierde plaats in de 640 kg klasse. Na een verder goed verlopen voorbereiding gingen we in september naar het EK in Slagharen waar we heel dicht bij goud waren en met 2 – 1 in de finale van de 640 kg klasse verloren van Felton Eccles uit Engeland. In de Open 560 kg klasse was een plaats bij de laatste acht het hoogst haalbare.

2000

Het jaar erna (2000) werd er voor het eerst alle gewichtsklassen (640, 680, 720) op het NK gewonnen en werd weer deelgenomen aan het WK, dit keer in Blackpool in Engeland. Daar wilden we toen het land vertegenwoordigen in de 560 kg klasse, maar doordat onze toenmalige bondscoach en consorten dachten dat 2 spelers geen 3 klassen touwtrekken konden volhouden mochten toen niet deelnemen aan de 560 kg klasse voor landenteams. Dat kwam bij een aantal spelers hard aan. Maar

de dag ervoor werd wederom de finale gehaald in de Open 640 kg klasse en weer was Felton Eccles de baas met 3 – 0. Maar ja, de aanhouder wint!

2001

In 2001 werd er deelgenomen aan het Internationaal Toernooi 10 jarig bestaan Belgische Touwtrekbond, waar de 600 en de 640 kg klasse werden gewonnen en een goede 4e plaats in de 680 kg klasse. Dit jaar was het EK in Budschwil in Zwitserland waar we naar 2 verloren finales eindelijk goud haalden in de 640 kg klasse door het Spaanse Nuarbe met 3 – 0 te verslaan. Het feest werd bijna compleet, doordat ’s middags nipt de finale in de Open 600 kg klasse met 2 – 1 werd verloren van, jawel, Felton Eccles.

2002

Het jaar 2002 stond geheel in het teken van de 640 kg klasse omdat deze klasse voor landenteams op het WK in Pretoria (Zuid – Afrika) niet zoals gewoonlijk op zondag, maar nu op zaterdag werd gespeeld. Dus dit was onze kans om ons met de beste landen van de wereld te meten. In het voorseizoen werd er deelgenomen aan het Internationaal toernooi 55 jarig bestaan van Felton Eccles in Engeland en werd deze ploeg voor het eerst in de 640 kg klasse verslagen. Ook werd er ’s middags een 3e plaats behaald in de 600 kg klasse. Hierna werd in juli de selectiewedstrijd in de 640 kg klasse gewonnen, dus Afrika was een feit!

In Afrika werd er op een harde ondergrond wederom de Open 640 kg klasse gewonnen door weer Nuarbe in de finale te verslaan. Bij de landenteams moesten we in de finale onze meerdere erkennen in Zwitserland die ons met 3 – 0 versloeg.

2003

In 2003 werd in de voorbereiding veel over de 560 kg klasse gesproken en getraind. Toen daar veel teamleden voor wilden gaan trainen (en afvallen) ging het met de week beter met als eindresultaat twee 560 kg teams op het Open EK in Assen, met in ploeg 1 vijf jongens van onze 640 kg ploeg, die samen erg veel kilo’s waren afgevallen. Met een (on-)Veenseboy-se tactiek werd alle tegenstanders onze wil opgelegd wat uiteindelijk als eerste Nederlandse ploeg in de historie van deze klasse een gouden medaille opleverde. Een dag later werd er brons gehaald in de Open 640 kg klasse achter Goldscheuer (Duitsland) en Engelberg (Zwitserland).

2004

2004 was het begin van onrustigste periode binnen onze vereniging. Tijdens de selectiewedstrijden werd door ons de 640 kg klasse gewonnen. Maar door interne meningsverschillen hebben we ons al na enkele dagen terug getrokken en zouden we niet deelnemen aan het WK in Rochester (Amerika). Uiteindelijk ging er een kleine groep en werd er met enkele touwtrekkers van andere verenigingen deelgenomen in de open 640 kg klasse en werd er goud gewonnen.

2005

Na dit lastige jaar bleef het onrustig binnen de Veenseboys. In 2005 werd ook geen enkel goed resultaat behaald. In Cento (Italie) werd de kleine finale van de open 640 kg klasse verloren van jawel Felton Eccles.

2006

Na deze lastige jaren werd er in 2006 weer in de breedte gepresteerd door de Veenseboys. In Assen (Nederland) werd er in de open klasse brons in de 560 kg klasse gehaald en zilver in de 600 en 640 kg klasse. Dit wilde we doorgezet naar Minehead (Engeland).

2007

In 2007 hadden we ons weer beschikbaar gesteld voor de landen 560 kg klasse en we wilde de prestatie van 1993 evenaren of verbeteren. Maar door familieomstandigheden konden op het laatste moment een aantal leden niet mee naar Engeland. Er werden ook geen noemenswaardige prestaties behaald. Wel werd de prestatie van 1997 in de landen klasse van de 560 kg klasse geëvenaard.

2008

In 2008 maakte wij wederom een verhuizing mee binnen het sportpark van Veenendaal en moest er een officiële accommodatie gerealiseerd worden. Er werd subsidiegeld beschikbaar gesteld door de gemeente maar er moest zelf heel veel arbeid geleverd worden om alles aan alle eisen te laten voldoen. Veel touwtrekkers zagen daardoor af van de deelname aan het WK in Zweden. In het voorseizoen werd er wel deelgenomen aan het internationaal toernooi van Fam. Janssen. Een bronze plak in de mix 600 en zilver in de 640 kg klasse nadat we Valleitrekkers in de kwartfinale en Bjorke in de halve finale verslagen hadden werd de finale verloren tegen ttv Eibergen. Enkele weken later werd er deelgenomen aan het internationaal toernooi bij Stans. Hier werd een vierde plaats gehaald in de 640 kg nadat er verloren werd van Vios Bison en eerste plaats gehaald in de 680 kg klasse na winst op Vios Bison.

2009

Op het jubilieum toernooi van Dietenbach in 2009 werd een tweede plaats gehaald in de 680 kg klasse. En werd er deelgenomen aan het EK in Assen (Nederland). In de open 600 kg klasse werd zilver gehaald nadat er verloren werd van Engelberg. De Open 640 kg klasse werd verloren van Boley in de kleine finale. De landen klasse van de 600 kg klasse werd brons gewonnen nadat er verloren was van Zwisterland in de halve finale en gewonnen werd van Ierland.

2010

2010 werd het jaar van de Veenseboys en werd er geschiedenis geschreven. Op het internationaal toernooi van Mosang werd er nog een derde plaats gehaald in de 640 kg klasse. Daarna werd er hoog ingezet. Tijdens de selectiewedstrijden werden alle 3 de gewichtsklassen gewonnen. Een zwaar trainingsjaar volgende en werd er met veel vertrouwen afgereisd naar Pretoria (Zuid Afrika). Wat ons daar overkwam overtrof zelfs onze stoutste verwachtingen. In de 3 open klasse en in de 3 landen klasse werd maar liefst 6x GOUD gewonnen. Voor het eerst werd er een landentitel door de Veenseboys gewonnen. Begin 2011 werden we daarom ook voor de derde keer verkozen als sportploeg van gemeente Veenendaal.

2011

In 2011 vierde Veenseboys haar 25-jarig bestaan met een internationaal toernooi op 3 en 4 juni. Naast de organisatie van het toernooi is er ook deelgenomen door Veenseboys. Het resultaat was drie keer een tweede plek, in de 580kg, 640kg en 680kg klasse. Later dat jaar vierde Gaztedi haar 50-jarig bestaan op 6 augustus 2011. Ook hier waren wij aanwezig en behaalden een derde plek in de 680kg klasse. Op 13 en 14 augustus 2011 vierde Eibergen haar 40-jarig bestaan. Veenseboys behaalde hier een tweede plek in de 680kg klasse en een vierde plek in de 640kg klasse. Tot slot was er van 25 t/m 29 september 2011 het Europees Kampioenschap in Minehead (Engeland). In de open 680 haalde Veenseboys een vierde plek en in de landen 560kg klasse een vijfde plek.

2012

In 2012 was er een internationaal toernooi bij Sins, helaas werden hier geen medailles behaald. Later dat jaar waren de Wereld Kampioenschappen in Appenzell (Zwitserland). Daar hadden wij meer succes, maar liefst vier medailles werden behaald. In de open 720kg brons, de open 640kg brons en de open 580kg zilver. In de landen 580kg werd tot slot ook nog een bronzen medaille behaald.

Voor 2013 staat een internationaal toernooi in België en Zwitserland naast de Europees Kampioenschappen in Assen op de agenda.