Hoe Het Touwtrekken In De Praktijk Echt Werkt

Wat is touwtrekken?

Touwtrekken is een krachtsport in teamverband. Succes bij touwtrekken word alleen bereikt wanneer de kracht en het team goed gecombineerd worden.
Dit maakt touwtrekken uniek, omdat de prestaties van het team, de techniek, de tactiek en de kracht essentieel zijn voor de overwinning.

Tijdens een wedstrijd staan er twee teams, van acht personen ieder, aan een kant van het touw om te proberen zoveel mogelijk kracht te leveren, zodat één van de twee partijen vier meter naar voren word getrokken. De laatste persoon van het team noemt men de ankerman of ankervrouw. De totale lengte van het touw bedraagt minimaal 33,5 meter.

Tijdens het touwtrekken moet een team moment kracht hebben en uithoudingsvermogen, want een wedstrijd kan soms erg snel gaan, maar het kan ook erg lang duren. Dit hangt van een aantal dingen af:

De tegenstander: als beide partijen aan elkaar gewaagd zijn, dan duurt een wedstrijd meestal langer.
Aanvallend of verdedigend: een team kan erg aanvallend of erg verdedigend zijn, met twee verdedigende teams duurt een wedstrijd langer.
De baan: men kan baanvoordeel hebben aan een kant, bijvoorbeeld als de baan niet geheel vlak is, of als de ene kant betere gaten dan de andere kant heeft.
Uit deze factoren blijkt hoe afwisselend touwtrekken kan zijn. De mannen teams zijn ingedeeld in verschillende klassen op gewicht, te weten: 560, 600, 640, 680 en 720 kilogram klasse. Dit is noodzakelijk omdat het anders een erg ongelijke strijd zou worden! Iets verder naar onder worden alle gewichtsklassen behandeld. Tijdens een toernooi doen er gemiddeld zo’n vijf tot tien teams per gewicht klasse mee, dat betekent dus dat wanneer men tegen tien teams moet, er wel 20 trekken plaats vinden.

Voor wie is touwtrekken?

Touwtrekken is voor iedereen! Het maakt dus ook niet uit of je jong of oud bent, of dat je man of vrouw bent. Er zijn wedstrijden voor iedereen, dus ook voor niet getrainden/recreanten. Over het algemeen denkt iedereen dat touwtrekken een mannensport is, maar er zijn toch ook genoeg vrouwen teams die aan touwtrekken doen. Men kan zelf bepalen op welk niveau er touw word getrokken. Er bestaan namelijk regionale wedstrijden, Nederlandse Kampioenschappen (NK), Europese Kampioenschappen (EK) en zelfs Wereld Kampioenschappen (WK).

Welke materialen worden gebruikt?

Touw

Het belangrijkste onderdeel van touwtrekken is natuurlijk het touw! De standaard touwen worden gemaakt van hennep. Vroeger werden touwen van hennep vaak gebruikt op zee, tegenwoordig wordt het voor veel meer dingen gebruikt. De lengte van de touwen die men gebruikt bij wedstrijden hebben een minimale lengte van 33,5 meter en een minimale omtrek van 10 centimeter, maar niet meer dan 12,5 centimeter. Touwen gemaakt van kunsstof geven niet de voorkeur, want bij regen worden deze eerder glad en bij hitte zijn ze ook niet fijn om te gebruiken.

Schoenen

Dit is ook een erg belangrijk onderdeel van touwtrekken, want zonder grip kan men de kracht niet kwijt. Buiten wordt touwtrekken over het algemeen gedaan op gras, maar in de winter ook wel in het zand in maneges. Om de kracht zo goed mogelijk te kunnen over brengen naar de grond is een stevige schoen het beste.

Sommigen gebruiken stevige werkschoenen of legerkisten, maar tegenwoordig gebruiken de meesten toch wel de schaats- / skischoenen. Deze schoenen hebben stevige stalen hakken voor betere grip, maar ze moeten volledig vlak zijn en mogen dus geen noppen of dergelijke hebben.

Kleding

Tijdens het touwtrekken wordt er stevige kleding gebruikt! Er staat veel spanning op het touw tijdens een wedstrijd en stevige kleding beschermt het lichaam dan goed tegen schaafwonden. Meestal heeft het shirt aan de zijkant nog een extra stevig stuk, zodat de plek waar het touw tegenaan komt extra goed is beschermt.

De ankerman/ankervrouw heeft meestal een shirt aan met een extra versteviging op de rug, omdat het touw daar ook loopt. Ook word er vaak gebruik gemaakt van een extra bescherming onder het shirt, dit kan een soort schuimrubber zijn wat de eerste klappen opvangt.

Bij een shirt word vaak een korte broek gedragen en lange sokken, dit is om het tenu compleet te maken.

Hulpmiddelen

Touwtrekken doe je met je blote handen! Veel mensen denken dat er handschoenen gebruikt worden, maar dit is niet het geval! Men maakt wel gebruik van hulpmiddelen zoals hars, zaagsel en tape.

Hars is om te zorgen dat het touw niet door de handen glijd en dat men dus goed kan vasthouden.
Zaagsel gebruikt men wanneer het regent, want dan word het touw nat en ook erg glad. Hars werkt op zulke momenten niet meer goed, dus gebruikt men hars in combinatie met zaagsel om de handen droog te houden.

Tijdens het touwtrekken kan het gebeuren dat iemand blaren oploopt, dit gebeurt meestal wanneer het erg warm is. Dan wordt er gebruikt gemaakt van tape, zodat men minder last heeft van de blaren.

Gewichtsklassen

Vaak wordt er gedacht dat je voor touwtrekken groot en zwaar moet zijn. Dit is een grote denkfout die mensen maken, want bij touwtrekken werkt men met gewichtsklassen! Een team van acht personen moet op de weegschaal gaan staan en mag dan niet boven het gestelde gewicht van de klasse komen, wel er onder. Na het wegen krijgt iedereen een stempel, zodat de scheidsrechter tijdens de wedstrijd kan controleren of het nog wel dezelfde acht personen zijn als diegene die op de weegschaal stonden.

Voor de jeugdteams in de leeftijd van 12 t/m 20 jaar geldt doorgaans een gewichtsklasse van 520KG en 560KG klasse.

Voor de dames geldt dezelfde gewichtsklasse als bij de jeugd, maar bij indoor touwtrekken heeft men ook de gewichtsklasse 480KG.
Mannenteams trekken meestal in de 640KG, 680KG en de 720KG klasse. Tijdens de internationale toernooien heeft men nog een aantal gewichtsklassen. Bij het indoor touwtrekken de 600KG klasse en bij het indoor- en outdoor touwtrekken nog de 560KG klasse.

Voor niet getrainden/recreanten gelden vaak niet zulke strenge regels. Meestal speelt men dan met zes personen ongeacht het gewicht. Ook vinden hier combinaties plaats met zowel mannen als vrouwen, maar de verhouding is dan wel vier mannen en drie vrouwen. Toch wil het niet zeggen dat een zwaardere ploeg altijd wint, want de techniek speelt bij het touwtrekken een grote rol!

Spelregels

Touwtrekken heeft net als iedere andere sport spelregels, waar de teams zich aan dienen te houden. In eerste instantie is er een wedstrijdreglement opgesteld door TWIF (Tug of War International Federation). De NTB (Nederlandse Touwtrekbond) heeft hier nog een aanvulling op gemaakt die zij gebruiken voor niet internationale wedstrijden.

In het wedstrijdreglement staan verschillende definities en specificaties, waarvan een aantal hierboven al zijn uitgelegd. Ook zijn er regels betreffende technieken en overtredingen van de wedstrijdregels. Verder zijn er nog eisen opgesteld waar de wedstrijdleiding aan moet voldoen, met onder andere de taken en verantwoordelijkheden. Tevens zijn de signalen en commando’s vastgesteld in het wedstrijdreglement.

In aanvulling hierop heeft de NTB onder andere regels over het recreatief touwtrekken, de gewestelijke competities, de Nederlandse Kampioenschappen en samenstelling nationale selectieteams.

Het volledig wedstrijdreglement kunt u hier bekijken: Wedstrijdreglement
Om het wedstrijdreglement in PDF-formaat te kunnen lezen, heeft u Adobe Acrobat Reader nodig. Deze kunt u gratis downloaden.
Download Adobe Acrobat Reader